18 abr 2007

Bones notícies

El 13 de desembre de 2006 el Tribunal Suprem de Botsuana va fer una sentència històrica: els pobles san podien tornar a la Reserva del desert del Kalahari, el que fos la seva casa durant segles.


El poble san (més coneguts com bosquimans) és un dels pobles més antics d'Àfrica, sempre s'han dedicat al nomadisme i a la caça i recol·lecció a la zona del desert del Kalahari (actualment a Botsuana). Al segle XVII els holandesos que hi havia instal·lats van començar a fer fora els san a causa de les mines de coure i diamants que hi ha a la zona.

Des de fa uns 20 anys el govern de Botsuana va començar a fer fora els pocs san que quedaven a les seves reserves pels mateixos motius (sobretot els diamants) deixant-los sense abastiment d'aigua, marginant-los o restringint l'accés a les seves pròpies reserves. L'any 2002 va ser tal la pressió que la població san es va veure reduida a només 100 mil persones, la majoria d'elles van caure a la droga, l'alcoholisme o la delinqüència, presos d'una enorme desgana vital (havíen perdut la seva casa, la seva identitat).

A finals del passat gener una part dels san van començar a instal·lar-se a les seves antigues cases per tornar a viure del que ells saben:la caça i la recol·lecció. A partir d'ara els san no hauran de demanar permís per entrar a la reserva del Kalahari i podran viure com ho han fet sempre.

Sens dubte una gran notícia enmig d'una Àfrica de la qual només s'hi parla per mostrar la gana, les guerres i demés desgràcies.

És una victòria de la tradició sobre un sistema modern que no ha quallat mai entre la població africana. Potser alguns pensaran que això és un retrocés pel "desenvolupament" africà, que no s'hauria de permetre que en ple segle XXI la gent visqués de forma "primitiva". Aquells que pensen això desconeixen la voluntat dels propis san, que han estat anys i anys entre litigis per poder viure com sempre, per poder conservar el principi de la seva existència, per poder seguir tenint una identitat (que no és pas la de la bandera de Botsuana, artificial per una altra part).

2 comentarios:

Jusephus dijo...

Realment brillant. Quan el petroli, les Tic, el bicing i el cuento se'ns acabi, crec, i no és broma, que si al Primer Món adoptem aquest mode de vida encara podrem salvar el planeta, digui el que digui en Lovelock.

A veure quan als catalans ens deixen reconquerir el Mediterrani.

Ardegu dijo...

Molt interessant!